maandag 7 januari 2013

9 ultieme tips voor optimaal Wi-Fi


03-01-2013 om 13:47
Auteur: Kristian van Tuil

Zowel thuis als op kantoor blijft een gebrekkig WiFi-signaal een geweldige bron van irritatie. Wat kun je er als beheerder en als gebruiker aan doen om dit euvel voorgoed te verhelpen?
Niets is vervelender als je een presentatie in de vergaderzaal niet kunt downloaden omdat het WiFi-bereik ontoereikend is. Ook bij het thuiswerken is het op z’n zachtst gezegd vervelend als je niet aan je favoriete tafel kunt werken omdat de verbinding dan gaat haperen.

Door de komst van BYOD en het meer moeten betalen voor 3G-diensten wordt de WiFi-problematiek komende jaren alleen maar groter. Niet alleen de signaalsterkte an sich is een probleem, ook het gegeven dat meerdere apparaten van dezelfde verbinding gebruik moeten maken werkt vertragend en levert sneller storingen op.


1. Locatie is ongelooflijk belangrijk
In een eerder artikel pleitten we ervoor om de router zoveel mogelijk in het midden van het huis of de kantoorruimte te plaatsen. Je moet de router als een grote ballon Wi-Fi zien, waarbij het signaal alle kanten opstraalt, afhankelijk van hoe je de antenne(s) plaatst. Op veel moderne routers zit geen antenne, dus kun je deze ook niet draaien. Kun je dat wel, richt ze dan naar de plekken waar je signaal het zwakst is.
Daarnaast wordt vaak vergeten dat kantoren drukke ruimtes zijn waar spullen vaak verplaatst worden. Ook in huis kan een verschoven bank of kast ervoor zorgen dat je signaal verstoord wordt. Houd daarmee rekening en zorg ervoor dat je router niet achter een object beland, bijvoorbeeld door het apparaat hoog aan de muur op te hangen of op een hoge kast te plaatsen.

2. Houd rekening met andere apparatuur
Mocht je na het kiezen van de ideale locatie vermoeden dat je signaal toch nog beter kan, dan zou dit te maken kunnen hebben met interferentie met andere WiFi-netwerken, Bluetooth-apparatuur en apparaten die constant WiFi-radiosignalen uitstralen, zoals tablets, laptops en smartphones. Ook moderne tv’s en HiFi-apparatuur kunnen roet in het eten strooien.
Het resultaat is verlies van pakketjes en omdat deze opnieuw verstuurd moeten worden, ontstaat een grotere vertraging. Leg daarom je mobiele apparaten niet naast een router neer en probeer ervoor te zorgen dat je router zo ver mogelijk bij die van de buren vandaan staat, terwijl je de meest centrale positie in je huis opzoekt.

3. Voeg niet zomaar extra access points toe
Het toevoegen van een extra bron voor WiFi-signaal lijkt een goede oplossing, maar wil in de praktijk weleens het tegenovergestelde van een beter signaal bewerkstellingen omdat ook de radio van deze apparaten kunnen interfereren met de router en WiFi-apparaten daardoor zo in de war schoppen dat ze niet weten met welk toegangsstation ze moeten verbinden.
Mijn eigen ervaring is dat zowel repeaters als (goedkope) accesspoints van een ander merk dan de router problemen opleveren. Eerstgenoemde omdat deze het al eerder verzwakte signaal toch maar weer versterkt in plaats van 1-op-1 doorgeeft. Kies liever voor het verbinden van accesspoints met een UTP-kabel of Powerline. Daarnaast levert apparatuur van dezelfde leverancier vaak betere resultaten door de grotere compatibiliteit.

4. Gebruik een uniek kanaal
WiFi-routers en accespoints geven je de mogelijkheid om 14 verschillende kanalen in de beheerconsole in te stellen. Vaak staat kanaal 1 of 6 standaard ingeschakeld. Met name bij de aanwezigheid van meerdere routers in de buurt, verdient het aanbeveling deze standaardinstelling te veranderen naar bijvoorbeeld 3, 8, 11 of 13. (Omdat kanalen overlappend werken, kun je beter minimaal 1 kanaal tussenruimte tussen andere kanalen in de buurt laten.)
Met tools als InSSIDerNetStumbler (Windows), iStumblerKisMAC (OS X), iwScanner (Linux) of WiFi Analyzer (Android). Wat betreft iOS heeft Apple helaas maatregelen getroffen om te voorkomen dat apps in staat zijn WiFi-kanalen te scannen.

5. Meten is weten
Met bovengenoemde apps kun je niet alleen de gebruikte kanalen scannen, maar ook de sterkte van het signaal meten. Hoe sterker het signaal, hoe hoger het getal. Bovendien geven veel genoemde applicaties met een kleur aan hoe het signaal scoort. Op basis van deze informatie kun je eventueel een andere plek voor je router proberen.

6. Verhoog de Tx-waarde
Vaak staan routers al op de hoogste Tx-stand ingesteld, maar het verdient aanbeveling om dit te controleren in de beheerconsole van het apparaat (op te roepen door naar het IP-adres van het apparaat te surfen, meestal is dit 192.168.0.1 of 192.168.1.1). Eventueel kun je naast het zendniveau van de router ook het ontvangstniveau van je pc of laptop aanpassen. Dit doe je in de instellingen van je netwerkadapter.

7. Gebruik je nieuwste firmware of kies voor DD-WRT
Soms is een zwak of wegvallend signaal te wijten aan een bug in de software van de router. Gebruik daarom de laatste versie van de firmware. Meestal is deze in de beheerconsole automatisch te downloaden en te installeren. Is dit niet het geval, download deze dan van de website van de fabrikant en volg de instructies op uit de handleiding van het apparaat.
Ben je wat avontuurlijker ingesteld en wil je volledige controle over je router hebben, dan kun je overwegen de open-source DD-WRT Linux-gebaseerde firmware te installeren. Veel gebruikers melden betere resultaten met deze uitgebreide software.

8. Gebruik alleen het spectrum dat je gebruikt
Standaard staan routers ingesteld in een ‘mixed mode’ waarbij signalen in 802.11b/g/n worden uitgezonden. Mocht al je apparatuur compatible zijn met 802.11n (of zelfs 802.11ac) kies er dan voor alleen deze snelheid te hanteren. Dit kan de doorvoersnelheid van data aanmerkelijk verhogen.

9. Kies voor moderne ‘Smart Wi-Fi’ apparatuur
We hebben de apparaten nog niet kunnen testen, maar verschillende bedrijven melden betere resultaten met Smart WiFi-producten van bedrijven Ruckus Wireless en Aruba Networks. Laatstgenoemde gebruikt een technologie waarbij apparaten automatisch een kanaal en Tx-waarde kiezen; tevens wordt automatisch load-balancing over meerdere kanalen toegepast waardoor filevorming op één kanaal voorkomen wordt.

De Zoneflex-accesspoints van Ruckus zenden op een andere manier dan gebruikelijk hun signaal uit waardoor filevorming en interferentie verminderd worden. Meer over deze technologieën kun je in dit artikel lezen.


Geen opmerkingen: