maandag 7 januari 2013

9 startmenu's voor Windows 8

Microsoft is niet van plan het startmenu van Windows 8 weer aan te passen.
Anderen laten het oude Startmenu terugkeren.

Voor de meeste gebruikers van Windows 8 is het ModerneUI Startmenu de grootste irritatie. Voorstanders van het nieuwe fullscreen, aanraakgebaseerde applicatie- en notificatiedashboard brengen in herinnering dat ten tijde van de introductie van Windows 95 hetzelfde werd gedacht over het toen hagelnieuwe Startmenu.

9 Startmenu's voor Windows 8
Toch kunnen veel mensen - zowel veteranen als beginnelingen - niet wennen aan de nieuwe gebruiksinterface. Helaas voor hen heeft Microsoft aangegeven dat het oude Startmenu nooit meer terugkeert.
Maar waar Microsoft niet van plan is Windows aan te passen, zijn anderen dat wel. Zelfs voordat de laatste versie uitkwam, waren verschillende third-party utilities in staat het oude Startmenu terug te laten keren.

Waarom het Startmenu gesneuveld is

Zoals iedereen nu weet is Windows 8 gebouwd voor hybride gebruik. Het is ontworpen om zowel de legacy desktop- en laptopmarkt als de door aanraaktechnologie gedreven tabletmarkt te bedienen. Microsoft claimt dat het weghalen van het klassieke Startmenu geen eenvoudig besluit was[1] - het had daarvoor hele goede argumenten nodig, bijvoorbeeld ondersteunende telemetriegegevens.
Onderzoek dat Microsoft aanhaalde kende verrassende conclusies. Volgens het bedrijf werd het Startmenu weinig gebruikt. Maar zwaarder nog wogen andere problemen: De groeiende omvang van de menu's werd een logistiek probleem; het was onmogelijk om het Startmenu en de Moderne UI met elkaar te laten communiceren; en meest meest belangrijk, het oude Startmenu was niet geoptimaliseerd voor aanraakinterfaces. Met andere woorden, het was te klein om op een touchscreen te gebruiken.
De uiteindelijke beslissing het Startmenu op te offeren is Microsoft duur komen te staan. Gebruikers reageerden met een waslijst aan klachten: Het nieuwe Start richt zich teveel op touch. De constant updatende live-tegels leiden af. De zoekfunctie is minder krachtig dan vroeger. Het vergt teveel muisklikken om iets te doen. Teveel instellingen zijn te diep verborgen. Enzovoorts. Veel gebruikers voelen zich door Microsoft bij de neus genomen.
De in dit artikel besproken add-ons voor Windows 8 schuiven het dominante, inflexibele Startscherm terzijde en bieden versies van het klassieke Startmenu die - ondanks vele verschillen - ongeveer hetzelfde functioneren als het origineel. Je krijgt een muisvriendelijk menu voorgeschoteld in een hoek van het scherm, waar je het kunt gebruiken in context met andere onderdelen, in plaats van geheel van context te moeten wisselen.
Veel van deze Startmenu apps bieden je de optie om direct op de desktop in te loggen en daarmee de Moderne UI over te slaan. Allemaal laten ze je apps aan het Startmenu toevoegen. Sommigen hanteren de accordion-structuur, waar submenu's eenmaal aangeklikt aanvullende applicaties tonen, anderen kiezen voor de klassieke Windows XP uitvlieg-modus.

Een aantal apps herstellen de oude zoekfunctie binnen het Startmenu door de resultaten in een enkel overzicht te presenteren. De tool Pokki gaat nog een stap verder door niet alleen op de computer te zoeken, maar ook resultaten van het web te tonen.
Als je op zoek bent naar een betere menustructuur binnen Windows 8, is de kans groot dat er tussen deze negen alternatieven iets van je gading zit. De meeste tools zijn gratis, anderen kosten slechts een paar euro. Ik kan je nu al zeggen dat StartIsBack, Classic Shell en Start8 mijn favorieten zijn.

Classic Shell

Als open-source project dat ooit bedoeld was om het Windows 7 Startmenu te vervangen door het XP Startmenu, is Classic Shell[2] intussen ook geupdate om Windows 8 gebruikers een Windows 7 ervaring te bieden. Applicaties kunnen via drag-and-drop in het menu worden gezet. De uitvliegmenu's (Programs en Apps) bieden respectievelijk toegang tot klassieke desktopprogramma's en Modern UI apps. De tool ondersteunt de mogelijkheid de computer rechtstreeks in de desktopmodus te starten en kan de zogenaamde 'hot corners' van Windows 8 uitschakelen. Zoekresultaten, die worden gezocht terwijl je typt, komen ook via een uitvliegmenuutje je richting op.
Classic Shell brengt veranderingen aan de Verkenner toe. Zo krijg je een icoon in het lint waarmee je veelgebruikte commando's (knippen, kopiëren, plakken, enzovoorts) kunt oproepen, bestandsinformatie kunt opvragen, mapconflicten kunt oplossen en de adresbalk kunt aanpassen.
Ontwikkelaar: Ivo Beltchev[3]
Prijs: gratis (open-source)


Start8

De makers van Object Desktop[4] en Windows Blinds[5] hebben een Startmenu ontwikkeld dat als twee druppels water lijkt op het oorspronkelijke Startmenu. De accordeon-manier van het openen van mappen, de subcategoriseerde manier van het presenteren van zoekresultaten - het zit allemaal in Start8[6], dat geheel naar wens aangepast kan worden.
Applicaties kunnen via de rechtermuisknop in het Start8-menu gezet worden. Ook is te kiezen welke systeemsnelkoppelingen (Control Panel, Computer, Administratieve Tools en de rest) aan en uitgezet kunnen worden. Beter nog, de linkerbenedenhoek binnen Windows 8 kan je direct naar Start8 leiden, zelfs vanuit de Moderne UI-omgeving. Via snelkoppelingen kun je het gewone Startscherm oproepen, hot corners zijn uit te schakelen en Moderne UI apps kun je uit Start8 slopen als je deze niet wenst te zien.
Ontwikkelaar: Stardock Software[7]
Prijs: gratis 30 dagen proefperiode; 4 dollar 99 voor een licentie voor 1 gebruiker


StartMenu8

Start StartMenu8[8] op en je ziet de bekende Windows 7 Startomgeving, samen met een herkenbare reconstructie van het klassieke Startmenu. Alleen de Send Feedback-link onder je gebruikersicoon verraadt dat je niet met WIndows 7 werkt. De interface van het programma is niet in dezelfde mate aan te passen dan andere besproken alternatieven, maar het voldoet prima als standaard Startmenu applicatie. Het laat gebruikers direct op de desktop inloggen en het kan Windows 8 hot corners uitschakelen, net als de zijbalk binnen de Moderne UI.
Ontwikkelaar: IObit[9]
Prijs: gratis (freeware)


Power8

Hoewel het een minder uitgebreid open-source project dan Classic Shell is, biedt Power8[10] wel een zelfsorterend menu met veelgebruikte applicaties en een set van flayouts voor de bekende applicaties en systeemkoppelingen. De oude zoekfunctie is in ere hersteld, Moderne UI-functies als charms en hotcorners zijn uitgeschakeld, terwijl je wel toegang blijft hebben tot prettige functies uit het Startmenu van Windows 7.
Het nadeel is dat Power8 het Startscherm bij het inloggen niet kan omzeilen en ook niet reageert op het aanslaan van de Windows-toets (je krijgt daarna nog steeds het Startscherm van de Moderne UI te zien). Het aantal aanpasbare functies is helaas minimaal.
Ontwikkelaar: Power8 Team[11]
Prijs: gratis (open-source)


Pokki

Pokki[12] is een veel ambitieuzer project dan de andere besproken tools in dit artikel. De applicatie herstelt niet alleen het oorspronkelijke Startmenu, het vervangt het Windows 8 Startscherm ook wat betreft de berichtgeving. Dit doet het door gebruik te maken van verschillende webapps, die te verkrijgen zijn via Pokki's eigen appstore. Dit is vreemd, aangezien Windows 8 een eigen veel grotere appstore kent.
Pokki brengt een aantal verbeteringen naar het klassieke Startmenu die het een zeer interessante aanvulling maken. Zo krijg je een knopje naast de grotere knop Afsluiten, waarmee je snel toegang kunt krijgen tot het uit te schakelen Startscherm. Ook hot corners kunnen worden uitgeschakeld en je kunt het systeem direct naar de desktopomgeving laten opstarten.
Ontwikkelaar: SweetLabs[13]
Prijs: gratis (freeware)


StartIsBack

Ook StartIsBack[14] is een precieze reconstructie van het Windows 7 Startmenu, alhoewel het voorkomen beter is te tweaken dan het origineel. Iedere hot corner binnen Windows 8 kan naar wens worden in- of uitgeschakeld; het Startscherm kan na de login worden overgeslagen en is beschikbaar via 'Apps' en een sneltoets; de zoekfunctie is hersteld naar het oude gedrag. Klik met rechts op een programma in Verkenner en je kunt applicaties in het StartIsBack-menu pinnen. Ook de jumplijsten zijn terug van weggeweest. Veel extra zaken biedt het niet, maar dat is ook niet nodig.
Ontwikkelaar: Tihiy[15]
Prijs: gratis 30 dagen proefperiode; voor een licentie voor 2 pc's betaal je 3 dollar


RetroUI

RetroUI[16] is één van die apps die niet probeert het klassieke Startmenu te reconstrueren, maar er zelf eentje te bouwen. Het resultaat is twijfelachtig. Klik je het taakbalkicoon aan dan krijg je een tegelgrid te zien die lijkt op het Startscherm van Windows 8, maar het is veel kleiner en kent flyouts die uit het klassieke Startmenu afkomstig zijn. Ook zijn er handige snelkoppelingen naar het taakbeheer en de charms. Het alternatieve taakbalkicoontje opent een gridweergave met alleen de Moderne UI apps en de voornaamste systeemlocaties.
RetroUI gedraagt zich soms onlogisch. Legacy desktopapplicaties komen eerst alleen onder flyouts te staan, maar kun je wel in de tegelgrid pinnen. Toch is er geen pin-optie als je met de rechtermuisknop in de Verkenner op een applicatie klikt en is ook aan de zoekfunctie niets veranderd. Wel is er een aardige functie die ervoor zorgt dat je de taakbalk in het Startscherm ziet en die actief blijft als Moderne UI apps draaien. Geen ander programma was daar tot nog toe in staat.
Ontwikkelaar: Thinix[17]
Prijs: gratis 7 dagen proefperiode; prijzen beginnen op 4,95 dollar per pc


ViStart

ViStart[18] gaat nauwelijks verder waar het klassieke Startmenu gebleven is. Het werkt goed, maar biedt weinig meewaarde boven andere tools. Daarnaast is het niet mogelijk via de rechtermuisknop nieuwe apps aan ViStart toe te voegen.
De opties binnen het programma zelf zijn minimaal. Je kunt het icoontje veranderen en de werking van de Windows-toets aanpassen, maar dat is het wel. Als je andere aanpassingen wilt doen, moet je het XML-configuratiebestand aanpassen. Wel is ViStart van een skin te voorzien.
Ontwikkelaar: Lee-Soft[19]
Prijs: gratis (freeware)


StartW8

StartW8[20] is een minimalistische reconstructie van het klassieke Windows Startmenu, maar dan gedaan in de moderne Windows 8-stijl. Het laat je direct naar de desktop gaan na het inloggen, maar kan charms en hot corners niet uitschakelen. Ook is integratie met de Verkenner-shell niet aanwezig. Wel ben ik verheugd over het feit dat de klassieke zoekfunctie in ere is hersteld.
Ontwikkelaar: SODATSW[21]
Prijs: gratis (freeware)


Geen opmerkingen: