vrijdag 14 augustus 2015

Brit woont in Barcelona, werkt in Londen en bespaart alsnog

De 32-jarige Brit Sam Cookney was de hoge huurprijzen in Londen beu. In 2013 stelde hij op Twitter dat het goedkoper zou zijn voor hem om iets te huren in Barcelona en dagelijks van daaruit naar Londen te vliegen, dan te blijven wonen in Londen zelf. Dit jaar voegde hij de daad bij het woord.

,,Ik denk dat er veel waren die dachten dat ik een grapje maakte indertijd", schrijft Cookney op zijn blog. ,,Ik verklaarde toen dat het goedkoper zou zijn om een tweekamerflat te huren in Barcelona en te pendelen naar Londen dan een éénkamerflat te huren hier in Londen. Blijkt nu dat ik zelfs een driekamerappartement zou kunnen krijgen."

Dat weet Cookney omdat hij drie maanden geleden inderdaad verhuisde naar het centrum van Barcelona. Daar neemt hij sindsdien bijna dagelijks een vlucht naar zijn werk in Londen met prijsvechter Vuelling. Om half 10 is hij op zijn werk. Wonder boven wonder bespaart hij inderdaad geld.

Spaanse zon
Eind 2013 betaalde je voor een eenkamerflat in Noord-Londen gemiddeld 2.150 euro per maand, plus meer dan 100 euro belasting. Tel daar nog eens een vervoersabonnement bij van 170 euro en Cookney betaalde 2.420 euro per maand om in Londen te wonen en te werken. Daartegenover staat dat je voor de goedkoopste heen/terug-vluchten Barcelona-Londen amper 35 euro betaalt. Zo kreeg Cookney het idee om te verhuizen naar het zonnige Spanje. 

In Barcelona betaalt hij nu 875 euro huur voor een pas gerenoveerd appartement met twee slaapkamers én met een dakterras in de historische wijk Barri Gotic. Het treinticket naar de luchthaven El Prat kost hem 6 euro en de trein van Stansted naar zijn kantoor in Farringdon 20 euro. 

Hoogseizoen
Sam Cookney werkt soms thuis maar de reiskosten voor vier werkdagen in Londen per week vallen ook mee: 955 euro per maand. In totaal betaalt hij alles samen dus zo'n 1.830 euro per maand om te pendelen tussen de twee werelsteden. Hij bespaart zo 590 euro per maand.

Nadelen zijn er ook, natuurlijk. Cookney is minstens 5,5 uur onderweg voor zijn enkele rit van 1.500 km en in het hoogseizoen gaan de vliegprijzen omhoog. Maar daarover klaagt hij niet: hij doet zijn dutje tijdens de vlucht.

Geen opmerkingen: